Hogyan lesz akár 5 millió Ft-tal olcsóbb egy használt Tesla?

TAO kedvezménnyel történő használt Tesla vásárlási példaszámításunkban megmutatjuk, miért érdemesebb egy 3 éves használt elektromos jármű vásárlásában gondolkodni cégvezetőként. Kinéztünk a legnépszerűbb használt autó oldalon egy 2017-es évjáratú Teslát, melynek hirdetésben szereplő ára 19 790 000 Ft. Az autó garanciális, mindössze 36 000 Km-t futott, kellően ellátva prémium extrákkal, igazi cégvezetői jármű.

Figyelem! A cikkben taglalt lehetőség 2020 december 27-én megszűnt!

Karácsonyig lehet a prémium villanyautók után TAO kedvezményt igényelni

Ha egy hasonló 3 éves prémium szedánnal akarjuk összevetni a vételárkülönbség kiszámításához, válasszunk stílusosan ugyanennek a kereskedőnek a kínálatából egy szép Audi A5-ös, szintén alacsony km futású, prémium felszereltségű modellt. A jármű hirdetésben szereplő kínálati ára 9 890 000 Ft.

A vételár különbsége 9 900 000 Ft. Ennyivel kerül többe az a döntésünk, hogy nem használunk tovább benzint a közlekedésre, helyette – napelemről töltve közel zéró kibocsátással – elektromos járművel közlekedünk. A társaságiadó (TAO) kedvezmény számításánál a beruházás nettó többletköltsége az, ami után az adókedvezmény érvényesíthető, esetünkben ez a számítási alap 7 795 276 Ft. 

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye alapján ennek az összegnek a Közép-Magyarországi Régión kívüli székhellyel, telephellyel rendelkező kisvállalkozások a 65%-át tarthatják vissza befizetendő társasági adójukból. A példaesetünkben keletkezett 5 066 929 Ft társaságiadó kedvezményt a beruházás adóévében, vagy ha egyben nem megy, akkor akár az azt követő 5 adóévre elosztva engedi a törvény megtartani, és ezzel a TAO 70%-ig lehet élni.

Ha használt villanyautó vásárlás mellett dönt, a TAO kedvezmény igénybevételéhez energetikai tanúsítványra lesz szüksége, melyet űrlapunk kitöltésével azonnal megigényelhet. Ha maradt is még kérdése, csak küldje el űrlapunkat és dőljön hátra! Hamarosan kapcsolatba lép dedikált energetikai tanácsadó mérnökével, aki segíteni fog eligazodni a részletekben!