Lehet, hogy még idén megszűnik az elektromos személyautók TAO kedvezménye?!

Az elektromos autózásban gondolkodókat rosszul érintő megerősített hírek szerint október 13-án benyújtásra került egy törvénymódosítás tervezet az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye kapcsán, amely törvény alapján eddig a személyautók után is lehetett a villanyautó beruházás felára után TAO kedvezményt igénybe venni!

Figyelem! A cikkben taglalt lehetőség 2020 december 27-én megszűnt!

Karácsonyig lehet a prémium villanyautók után TAO kedvezményt igényelni

Hozzánk először SMS-ben érkezett az a Parlament honlapján megjelent információ, miszerint “A javaslat alapján személygépkocsi és elektromos személygépkocsi vásárlása esetén az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményét nem lehet igénybe venni, kivéve a jogszabályban meghatározottak szerinti nagy rakodóterű személygépkocsi esetében. A pályázati úton történő támogatás lehívást e szigorítás nem befolyásolja, csak vállalati adókedvezmény nem lesz igénybe vehető.”

A törvény még nem került elfogadásra, azonban ha megszavazzák, akkor mindössze 31 nap után hatályba lép! Tehát könnyen előfordulhat, hogy karácsonyi ajándéknak, de akár november közepére már azt kapjuk, hogy nem lehet visszatartani társasági adónkat a jelentősen drágább villanyautó vásárlási beruházás után.

De abban biztosak lehetünk, hogy az igazolt, vagy az igazolás alatt levő beruházások után az adóvisszatartás, a TAO kedvezmény érvényesítése nem szűnik meg! Csak az új igény benyújtásának lehetősége!

Abban azért bízunk, hogy ehhez még az autókereskedői szektornak is lesz egy-két keresetlen szava, mert a járműpiac nehézségei, tetézve a COVID-19 problémahalmazával már amúgy is iszonyatos veszteségeket okoztak ennek a szektornak! Így legalábbis az időzítés a legrosszabb helyzetben találja az állami támogatásba bele nem férő, de import kötelezettségeik miatt raktárkészletet fenntartó autókereskedőket, és szinte ellehetleníti a leggazdagabb felszereltségű elektromos autók értékesítését!

Abban bízva, hogy végül nem kerül elfogadásra a jogszabálymódosítás ne késlekedjen, indítsa el energetikai tanúsítvány igényét, hogy lehetőség szerint még igénybe tudja venni vállalkozása az elektromos autók felára utáni TAO kedvezményt!